Wat vieren we met Halloween

Halloween is een jaarlijks terugkerend feest dat elk jaar op 31 oktober wordt gevierd in verschillende delen van de wereld. Het is vooral populair in de Verenigde Staten, maar ook in andere landen, waaronder Nederland, wordt het steeds meer gevierd. Maar wat vieren we eigenlijk met Halloween en hoe is het ontstaan?

Halloween heeft zijn wortels in de oude Keltische tradities van het Samhain-feest, dat rond 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en het noorden van Frankrijk. Samhain markeerde het einde van de zomer en het begin van de donkere winter, wat voor de Kelten een tijd was van overgang en belangrijke spirituele betekenis had.

Tijdens Samhain geloofden de Kelten dat de grens tussen de wereld van de levenden en de doden tijdelijk vervaagde, waardoor geesten en bovennatuurlijke wezens vrij konden rondzwerven op aarde. Om zichzelf te beschermen tegen deze geesten, droegen de Kelten maskers en kostuums om verwarring te zaaien en zo aan de aandacht van de bovennatuurlijke wezens te ontsnappen.

Met de komst van het christendom werd Samhain omgevormd tot Allerheiligenavond, ook wel bekend als All Hallows Eve, wat uiteindelijk is verbasterd tot Halloween. Allerheiligenavond was de avond voor Allerheiligen, een christelijke feestdag waarbij alle heiligen werden geëerd. Halloween werd steeds meer een mix van Keltische tradities en christelijke overtuigingen.

Tegenwoordig wordt Halloween vooral gevierd door kinderen die verkleed langs de deuren gaan en ‘trick or treat’ roepen. Ze ontvangen dan snoep of andere traktaties van de bewoners. Dit gebruik stamt waarschijnlijk af van het vroegere gebruik om voedsel aan te bieden aan de geesten om hen gunstig te stemmen.

Een bekend symbool van Halloween is de uitgeholde pompoen, ook wel bekend als de jack-o’-lantern. Dit gebruik vindt zijn oorsprong in een oud Iers verhaal over een man genaamd Jack, die vroeger een drankorgel was en van de duivel probeerde te ontsnappen. Toen Jack stierf, werd hem zowel toegang tot de hemel als de hel ontzegd, en hij werd gedwongen om voor altijd rond te dwalen in het donker met alleen een gloeiende kool en een uitgeholde raap om zichzelf te verlichten. Toen het feest naar Amerika kwam, vervingen de Amerikanen de raap door de pompoen, die overvloediger aanwezig was in hun land.

Het hollen van pompoenen is een traditie die al eeuwen teruggaat. Het hollen van een pompoen is afgeleid van het snijden van angstaanjagende gezichten in de raap of pompoen om boze geesten af te schrikken. Tegenwoordig is het hollen van pompoenen meer een creatieve uiting geworden, waarbij mensen ingewikkelde ontwerpen in de pompoenen snijden. Vaak worden er kaarsjes in de uitgeholde pompoenen geplaatst, wat zorgt voor een mysterieuze en sfeervolle gloed.

Kortom, Halloween is een feest dat zijn oorsprong vindt in oude Keltische tradities en in de loop der tijd is samengevoegd met christelijke overtuigingen. Het vieren van Halloween gaat gepaard met het verkleden in angstaanjagende kostuums, het langs de deuren gaan voor snoep en het hollen van pompoenen. Of je nu fan bent van het griezelen of geniet van de gezelligheid, Halloween is een feest dat steeds meer mensen in Nederland omarmen als een leuke traditie.

Bronnen:
https://www.beleven.org/verhaal/halloween
https://www.telegraph.co.uk/food-and-drink/features/the-carved-pumpkins-of-halloween-where-did-jack-o-lanterns-co/

Wat vieren we met Halloween en hoe is het ontstaan?

error: Content is protected !!
Halloween is een jaarlijks terugkerend feest dat elk jaar op 31 oktober wordt gevierd in verschillende delen van de wereld. Het is vooral populair in de Verenigde Staten, maar ook in andere landen, waaronder Nederland, wordt het steeds meer gevierd. Maar wat vieren we eigenlijk met Halloween en hoe is het ontstaan? Halloween heeft zijn...